Behandelingen
Als praktijk beschikken we over veel ervaring en daardoor kunnen we veel problemen behandelen. Daarbij maken we gebruik van verschillende behandeltechnieken. Je kan hierbij denken aan Cognitieve Gedragstherapie (CGT), wat veel wordt gebruikt bij angsten, fobieën of somberheid. Maar ook aan EMDR voor trauma's of systeemtherapie voor gezinnen waarin het niet lekker loopt. Hieronder kun je verder lezen over het soort klachten dat wij kunnen behandelen, de methoden die we daarvoor gebruiken en ook wie we wel en niet kunnen behandelen.
Voor wie
Bij Praktijk Zonneschijn zien wij mensen van alle leeftijden, zowel kinderen, jongeren als volwassenen, met verschillende soorten problemen. Het kan zijn dat je vaak boos, verdrietig of bang bent. Of dat je moeite hebt om je te concentreren of vrienden te maken. Of dat je iets heel naars heb meegemaakt. In het intake gesprek zullen we samen kijken hoe wij jou het beste kunnen helpen.
Soms is het na de intake nog nodig/nuttig om verder psychodiagnostisch onderzoek te doen om helder te krijgen waar de problemen vandaan komen. En vanuit daar een gerichte behandeling te starten. Wanneer het in de intake al heel duidelijk is wat er aan de hand is en/of wat de oorzaak(en) hiervan zijn, zal direct behandeling worden gestart. Lees hier onder voor meer informatie over de psychische klachten die wij behandelen en de behandelmethoden die aanbieden.
Onze behandelingen zijn ambulant en een behandelsessie (45-60 min) vindt ongeveer 1x per week plaats.
Mocht er sprake zijn van problematiek waarbij een crisisdienst/24-uur bereikbaarheid nodig is, dan zullen wij helaas genoodzaakt zijn om je door te verwijzen naar meer specialistische zorg, i.v.m. de beperkte capaciteit hiervoor binnen onze praktijk. Ook eetstoornissen, psychotische stoornissen, verslaving en forensische zorg vallen niet binnen onze expertise.
Psychodiagnostisch onderzoek
Wanneer er in de intake nog niet helemaal duidelijk is hoe de aanmeldklachten veroorzaakt worden en/of zijn ontstaan, kan in overleg besloten worden om verder psychodiagnostisch onderzoek te starten. Zo kan een helderder beeld verkregen worden, om het ontstaan van de klachten beter te begrijpen en een hierop aansluitende, passende behandeling te starten.
Psycho-diagnostisch onderzoek kan o.a. bestaan uit:
– intelligentieonderzoek middels de WISC-V NL
– ontwikkelingsanamnese
– verschillende vragenlijsten voor ouders, de jongere en/of school.
– schoolobservatie
– spelobservatie
– gesprekken/interview
De onderzoeksmiddelen die zullen worden gebruikt zijn afhankelijk van het soort klachten en de leeftijd van de cliënt.
Psychische klachten
Wij behandelen verschillende psychische klachten of ziektebeelden. We hebben de meest voorkomende beelden hieronder gedetailleerder uitgelegd.
ADHD is de afkorting van het Engelse woord ‘Attention Deficit Hyperactivity Disorder’. In het Nederlands vertaald betekent dit een ‘Aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit’. In het nieuwste handboek van de psychiatrie, de DSM V, wordt deze diagnose nu een ‘Aandachtsdeficiëntie-/hyperactiviteitsstoornis’ genoemd. Maar in de volksmond zegt men ADHD. Mensen met ADHD hebben last van de volgende drie hoofdkenmerken:
- Aandachts- en concentratieproblemen
- Hyperactiviteit; oftewel druk gedrag (hieronder valt ook friemelen, wiebelen of druk praten)
- Impulsiviteit (eerst doen en dan pas nadenken)
Iedereen heeft wel eens moeite om zich te concentreren, is wel eens druk of doet iets zonder na te denken. Maar bij mensen met ADHD is dit een dagelijks iets, ze ervaren er veel hinder van in het dagelijks leven en het is ook al aanwezig vanaf vroeg in de kindertijd (voor het zevende levensjaar). En deze kenmerken mogen niet het gevolg zijn van andere oorzaken zoals lichamelijke ziekten of andere psychische problemen of zeer ongunstige omgevingsfactoren. Naast de drie hoofdkenmerken kunnen mensen met ADHD o.a. ook moeite hebben met plannen en organiseren, vergeten dingen of zijn dingen vaak kwijt.
Er zijn 3 vormen van ADHD, de Aandachtsdeficiëntie-/hyperactiviteitsstoornis:
1. Overwegend onoplettende beeld: hierbij heb je voornamelijk last concentratieproblemen. In de volksmond vaak ADD genoemd.
2. Overwegend hyperactieve/impulsieve beeld: er wordt voornamelijk impulsief en hyperactief gedrag gezien en in veel mindere mate concentratieproblemen.
3. Gecombineerde beeld: zowel concentratieproblemen, als impulsief en hyperactief gedrag. De “normale” ADHD.
Voor meer informatie verwijzen we je naar www.balansdigitaal.nl.
Mensen met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS) hebben een andere informatie en prikkelverwerking. Doordat zij dit op een andere manier verwerken, voelen/ervaren zijn dingen op een andere manier, reageren ze vaak anders dan verwacht en denken ze ook anders. Ze nemen de wereld anders waar en vinden het moeilijk om de wereld om hen heen te begrijpen. Ook voelen zij zich vaak niet begrepen. Dit alles vraagt extra denk/puzzelwerk en hierdoor dus ook extra tijd.
Wanneer je ASS hebt, heb je vaak moeite met sociale interacties en non-verbale/verbale communicatie. Mensen met ASS zijn vaak onhandig, angstig in sociale situaties, het ontbreekt aan wederkerigheid in het contact en nemen vaak taal letterlijk of gebruiken eigenaardig ouwelijk taalgebruik. Daarnaast hebben mensen met ASS vaak weinig begrip of maken weinig gebruik van oogcontact, gezichtsuitdrukkingen en lichaamshoudingen. Ze zijn onder-/overgevoelig voor prikkels zoals geluiden, aanrakingen, geuren, structuren of temperatuur. Ook zie je vaak bepaalde vaste routines, rigiditeit in denken en doen, angst voor veranderingen, onhandige/stijve motoriek, een zeer goed geheugen en obsessie met een bepaalde onderwerp. Niet iedereen met ASS heeft bovenstaande kenmerken en niet iedereen die iets hiervan herkent heeft ASS. Je moet voldoen aan een bepaald aantal kenmerken om te spreken van ASS. Daarnaast is ASS een ontwikkelingsstoornis, wat betekent dat je er mee geboren bent en je het terug ziet in alle stappen van je ontwikkeling. Er is psychologisch onderzoek nodig om ASS vast te kunnen stellen.
In het vorige handboek van de psychiatrie, DSM IV, werd er nog onderscheid gemaakt tussen verschillende vormen van ASS. In het nieuwe handboek, DSM V, wordt er alleen gesproken van een ASS en wordt er een mate van ernst aan gekoppeld (licht, matig, ernstig). Eigenlijk kun je het vergelijken met de regenboog, dit is een spectrum van kleuren. Alle kleuren zijn uniek maar horen bij de regenboog. Alle mensen met ASS zijn uniek maar ze hebben wel allemaal ASS.
Voor meer informatie verwijzen we je naar www.balansdigitaal.nl.
Iedereen is wel eens bang of wil dingen graag op een bepaalde manier doen omdat dat goed voelt. Maar het kan ook zijn dat je veel last hebt van angsten, zorgen of dwangmatigheden en dat je daardoor belemmerd wordt in het dagelijks leven. Dan kan je spreken van een angst- en dwangstoornis. Deze kunnen door verschillende oorzaken ontstaan; zoals wanneer je iets naars/engs hebt meegemaakt, je kunt er aanleg voor hebben of erg beschermd zijn opgevoed waardoor je nooit geleerd hebt om met de situaties om te gaan die je eng vindt. Vaak spelen bepaalde (automatische) bange gedachten een grote rol. Angst- en dwangstoornissen zijn goed te behandelen, o.a. met Cognitieve Gedragstherapie (kijk onder het kopje behandelmethoden om hier meer over te lezen).
Er bestaan veel soorten angststoornissen. Je kan hierbij bijvoorbeeld een denken aan specifieke fobie, zoals dat je enorm bang bent voor spinnen. Of je hebt veel paniek, durft de straat niet meer op, bent continu bang dat je iets medisch mankeert of durft nooit met een vreemde te praten. Of je piekert heel veel en maakt je continu zorgen, ook over dingen waarvan je weet dat je je eigenlijk geen zorgen over hoeft te maken. Kortom, allerlei soorten angsten maar wel allemaal angsten die je continu bezig kunnen houden en je kunnen belemmeren in de dingen die je graag wilt doen.
Ook dwang kan zich op verschillende manieren uiten. Je spreekt over dwanggedachten en dwanghandelingen. Onder dwanggedachten zijn bijvoorbeeld gedachten over dingen die je moet doen of zeggen (“als ik dit niet doe/zeg, dan….”), tellen, maar ook bijvoorbeeld gedachten over dat iemand dood zou gaan of seksuele gedachten die je niet kan stoppen. Dwanghandelingen zijn vaak de handelingen die bij de gedachten horen (zoals schoonmaken, recht leggen, aantikken, controleren), maar de handelingen kunnen ook op zich staan waarbij je het moet doen omdat het goed voelt. Ook hier zijn er veel verschillende soorten dwang en ook de ernst is vaak verschillend maar vaak neemt de dwang toe met de tijd en belemmert het je steeds meer in je dagelijks leven of ben je er steeds meer tijd aan kwijt.
Voor meer informatie verwijzen we je naar www.adfstichting.nl.
De Posttraumatische Stressstoornis (PTSS) valt eigenlijk ook onder de angststoornissen maar wij vinden deze stoornis te specifiek, waardoor we hem apart willen bespreken.
Een PTSS is een reactie op een zeer schokkende (traumatische) gebeurtenis die bij jou intense angst, een gevoel van hulpeloosheid of afschuw oproept. Je kunt hierbij denken aan een (verkeers-)ongeluk, overval, bedreiging, verkrachting/aanranding of oorlogsgeweld. Bij PTSS heb je last van zowel psychische als lichamelijke klachten. Klachten die je dan kan ervaren zijn: herbeleving, heftig reageren op situaties die je doen denken aan de traumatische ervaring, gespannen/prikkelbaar, nachtmerries, concentratieproblemen, boze/huilbuien, schrikreacties, vermijdingsgedag en je emotioneel afgestompt en vervreemd van anderen voelen. Je spreekt van een PTSS als een maand na de traumatische gebeurtenis nog steeds duidelijke klachten ervaart. PTSS is goed te behandelen, dit kan o.a. met EMDR maar ook met Cognitieve Gedragstherapie (kijk onder het kopje behandelmethoden om hier meer over te lezen).
Voor meer informatie verwijzen we je naar www.adfstichting.nl.
Onder de stemmingsstoornissen vallen heel veel verschillende stoornissen, waaronder de bekende Depressie. Bij een depressie kan je de volgende symptomen ervaren: een sombere stemming (gedurende het grootste gedeelte van de dag, bijna dagelijks), verminderde interesse of plezier in (bijna) alle activiteiten, gewichtsverlies of gewichtstoename, slapeloosheid of overmatig slapen, vermoeidheid of minder energie, gevoelens van waardeloosheid en onterechte schuldgevoelens, concentratieproblemen, gejaagdheid of geremdheid, besluiteloosheid en/of terugkerende gedachten aan de dood. Je kan spreken van een depressieve episode als er gedurende ten minste twee weken sprake is van 5 of meer van deze symptomen.
Ook bij jonge kinderen kan een depressie voorkomen. Zij zijn i.p.v. somber en futloos vaak prikkelbaar en druk. Ook denken ze vaak negatief, voelen zich snel schuldig en onbemind. Bij kinderen zijn kenmerken van depressie: slaapproblemen, nachtmerries, verminderde eetlust, onverklaarbare lichamelijke pijn, slechtere schoolprestaties en gedragsveranderingen. Meisjes met een depressie trekken zich vaker terug, terwijl jongens eerder onhandelbaar worden.
Oorzaken van een depressie kunnen er meerdere zijn. Vaak heeft iemand een bepaalde kwetsbaarheid die erfelijk kan zijn. Ook sociale- en omgevingsfactoren spelen een rol, evenals negatieve ervaringen in het verleden waardoor er negatieve overtuigingen kunnen zijn ontstaan. Ook een chemische ontregeling van stofjes in de hersenen en hormonale ontregeling kunnen een rol spelen.
Voor zowel kinderen als volwassenen is Cognitieve Gedragstherapie een effectieve methode gebleken voor het behandelen van een depressie (kijk onder het kopje behandelmethoden om hier meer over te lezen).
Voor meer informatie verwijzen we je naar www.depressie.nl.
Behandelmethoden
Bij de behandeling maken we gebruik van verschillende methoden. Voor stemmingsproblemen en angsten maken we vaak gebruik van Cognitieve Gedragstherapie (CGT) of van EMDR. Daarnaast hebben we ook ruime ervaring met systeemtherapie en hypnose. Wil je meer weten over deze behandelmethoden, klik dan hieronder op een van de methoden. De onderstaande lijst is zeker niet volledig. Er zijn voortdurend nieuwe ontwikkelingen op het gebied van behandelingen, waar wij aan deelnemen en ons in scholen. Als je opzoek bent naar een specifieke methode neem dan alsjeblieft contact met ons op.
Iedereen heeft wel eens problemen in zijn leven. Soms lukt het om die zelf op te lossen en soms kan je hierbij wat hulp gebruiken. CGT is een manier om beter te begrijpen hoe bepaalde problemen ontstaan en om je te helpen deze problemen op te lossen. Bij CGT wordt gekeken naar het verband tussen je gedachten, je gevoel en je gedrag.
Bij CGT ga je samen met de therapeut vooral kijken naar je gedachten en je gedrag. En het verband van deze twee met je gevoel. Daarbij ga je samen meer helpende gedachten en helpend gedrag ontdekken om zo meer controle te krijgen over je gevoel. Op deze manier leer je beter om te gaan met bepaalde problemen en kan je zo weer positiever en vrolijker het leven door gaan.
Iedereen maakt wel eens iets heel schokkends mee in zijn leven. De ene persoon meer dan een ander en de ene weer heftiger dan de ander. Ook de manier waarop mensen omgaan met zo’n ervaring en hoe snel ze dit verwerken is verschillend. Alles wat we meemaken slaan we op als herinneringen in ons lange termijn geheugen. Als je een nare gebeurtenis goed verwerkt wordt de herinnering opgeslagen en zal de emotie die daar bij hoort langzaam in sterkte afnemen. Soms komt het voor dat je iets naars meemaakt maar het niet goed verwerkt. Dit kan komen doordat je daar niet de tijd voor neemt of hebt, of omdat er te veel nare dingen achter elkaar zijn gebeurt, dan wel omdat de gebeurtenis te heftig was om nog aan terug te denken en dus te verwerken. Wat er dan gebeurt is dat je de nare gebeurtenis opslaat als herinnering in je lange termijn geheugen met de daarbij de bijbehorende nare emotie. Deze emotie blijft dan even sterk als bij het ervaren van de gebeurtenis. Hier kan je last van krijgen en problemen ervaren als; herbeleving, nachtmerries, concentratieproblemen, boze/huilbuien, vermijdingsgedag etc.
Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort EMDR, is een therapie/manier om mensen te helpen bij deze problemen die veroorzaakt zijn door een nare gebeurtenis die je hebt meegemaakt. Er wordt tijdens de therapie door de therapeut aan je gevraagd om terug te denken aan de nare gebeurtenis die je hebt meegemaakt. De herinnering wordt als het ware uit je lange termijn geheugen naar je korte termijn/werkgeheugen gehaald. Tijdens dat je aan de gebeurtenis moet terugdenken wordt je ook gevraagd om een hele saaie taak te doen, namelijk het met je ogen volgen van de vingers van de therapeut. Doordat je werkgeheugen op dat moment zo wordt belast is er geen ruimte meer voor de heftige emotie. De lading/kracht van de emotie wordt langzaam minder. En uiteindelijk wordt de herinnering dus terug opgeslagen in je lange termijngeheugen met een minder heftige emotie en een andere betekenis. Zo wordt de heftige gebeurtenis langzaam aan verwerkt en kan je het uiteindelijk een goed plekje geven bij je andere herinneringen.
EMDR is een zeer effectieve therapie gebleken, waarbij je soms maar een paar sessies nodig hebt om van je klachten af te komen. Wel kan het intensief voor je zijn en kan je moe zijn na een sessie.
Bij hypnose is het net zo belangrijk om te weten wat het wel is als wat het niet is.
Wat is het wel:
Hypnose is een vorm van geleidde aandacht. Je aandacht wordt geleid door een therapeut om op die manier je geest of brein te kunnen onderzoeken. Daarbij kan het heden onderzocht worden, dit gebeurt bijvoorbeeld bij angsten of stemmingsproblemen. Het verleden kan onderzocht worden (regressietherapie) om er achter te komen waar bijvoorbeeld angsten of stemmingsproblemen vandaan komen. Hypnose is voor veel meer te gebruiken je kan denken aan:
Pijnbeheersing
Slaapproblemen
Zelfvertrouwen, zelfbeeld, omgang met anderen
Prikkelbaar darmsyndroom (PDS)
Zelfbeeld
Beslissingen nemen
Trauma verwerking
En nog vele zaken meer
Wat is het niet:
Hypnose is geen toneelstuk en het is geen manier om mensen te dwingen om dingen tegen hun wil te gaan doen, zoals je misschien wel eens op tv hebt gezien. Hoewel hypnos het Griekse woord voor slaap is, is hypnose geen slaap. Tijdens een sessie ben je ook geheel wakker en altijd instaat om te reageren.
Nagenoeg iedere relatie kent perioden waarin, het moeilijk is om elkaar te blijven vinden in een relatie. Vaak lukt het om het zelf op te lossen maar soms is de verwijdering te groot en kan relatietherapie helpen. Relatietherapie kan helpen om weer dichter bij elkaar te komen.
Therapie is bedoeld om te begrijpen hoe de verwijdering ontstaan is, hoe het mogelijk is dat jullie elkaar niet meer begrijpen. Er worden geen schuldigen gezocht, maar door de problemen te doorgronde is het makkelijker om te zien wat je eigen aandeel is. Op deze manier kunnen problemen doorbroken worden.
Er kunnen veel redenen zijn om in therapie te gaan. Bijvoorbeeld als je relatie in een sleur terecht gekomen is, als er steeds ruzie is of als het niet meer lukt om naar elkaar te luisteren. Maar ook als er geen opwinding meer is of als één van jullie vreemd gegaan is, is het goed om in therapie te gaan.
In therapie wordt gekeken naar de patronen die zijn ontstaan en hoe ze zijn ontstaan, er wordt gekeken naar wat jullie bindt en wat je uit elkaar drijft en er wordt gekeken naar andere factoren die van grote invloed zijn op jullie relatie. Dit samen met jullie wensen is uitstekend om de therapie mee te beginnen.