BEHANDELMETHODEN

Bij de behandeling maken we gebruik van verschillende methoden. Voor stemmingsproblemen en angsten maken we vaak gebruik van Cognitieve Gedragstherapie (CGT) of van EMDR. Daarnaast hebben we ook ruime ervaring met systeemtherapie en hypnose. Wil je meer weten over deze behandelmethoden, klik dan hieronder op een van de methoden of scroll door naar beneden om er meer over te lezen. De onderstaande lijst is zeker niet volledig. Er zijn voortdurend nieuwe ontwikkelingen op het gebied van behandelingen, waar wij aan deelnemen en ons in scholen. Als je opzoek bent naar een specifieke methode neem dan alsjeblieft contact met ons op. Dit kan gemakkelijk door op de aanmeld/contactknop te drukken.

Wij maken onder andere gebruik van onderstaande methoden:

 • Cognitieve gedragstherapie
 • EMDR
 • Hypnose
 • Psycho-educatie
 • Relatietherapie
 • Systeemtherapie

COGNITIEVE GEDRAGSTHERAPIE (CGT)

Iedereen heeft wel eens problemen in zijn leven. Soms lukt het om die zelf op te lossen en soms kan je hierbij wat hulp gebruiken. CGT is een manier om beter te begrijpen hoe bepaalde problemen ontstaan en om je te helpen deze problemen op te lossen. Bij CGT wordt gekeken naar het verband tussen je gedachten, je gevoel en je gedrag.

Bij CGT ga je samen met de therapeut vooral kijken naar je gedachten en je gedrag. En het verband van deze twee met je gevoel. Daarbij ga je samen meer helpende gedachten en helpend gedrag ontdekken om zo meer controle te krijgen over je gevoel. Op deze manier leer je beter om te gaan met bepaalde problemen en kan je zo weer positiever en vrolijker het leven door gaan.

EMDR

Iedereen maakt wel eens iets heel schokkends mee in zijn leven. De ene persoon meer dan een ander en de ene weer heftiger dan de ander. Ook de manier waarop mensen omgaan met zo’n ervaring en hoe snel ze dit verwerken is verschillend. Alles wat we meemaken slaan we op als herinneringen in ons lange termijn geheugen. Als je een nare gebeurtenis goed verwerkt wordt de herinnering opgeslagen en zal de emotie die daar bij hoort langzaam in sterkte afnemen. Soms komt het voor dat je iets naars meemaakt maar het  niet goed verwerkt. Dit kan komen doordat je daar niet de tijd voor neemt of hebt, of omdat er te veel nare dingen achter elkaar zijn gebeurt, dan wel omdat de gebeurtenis te heftig was om nog aan terug te denken en dus te verwerken. Wat er dan gebeurt is dat je de nare gebeurtenis opslaat als herinnering in je lange termijn geheugen met de daarbij de bijbehorende nare emotie. Deze emotie blijft dan even sterk als bij het ervaren van de gebeurtenis. Hier kan je last van krijgen en problemen ervaren als; herbeleving, nachtmerries, concentratieproblemen, boze/huilbuien, vermijdingsgedag etc.

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort EMDR, is een therapie/manier om mensen te helpen bij deze problemen die veroorzaakt zijn door een nare gebeurtenis die je hebt meegemaakt. Er wordt tijdens de therapie door de therapeut aan je gevraagd om terug te denken aan de nare gebeurtenis die je hebt meegemaakt. De herinnering wordt als het ware uit je lange termijn geheugen naar je korte termijn/werkgeheugen gehaald. Tijdens dat je aan de gebeurtenis moet terugdenken wordt je ook gevraagd om een hele saaie taak te doen, namelijk het met je ogen volgen van de vingers van de therapeut. Doordat je werkgeheugen op dat moment zo wordt belast is er geen ruimte meer voor de heftige emotie. De lading/kracht van de emotie wordt langzaam minder. En uiteindelijk wordt de herinnering dus terug opgeslagen in je lange termijngeheugen met een minder heftige emotie en een andere betekenis. Zo wordt de heftige gebeurtenis langzaam aan verwerkt en kan je het uiteindelijk een goed plekje geven bij je andere herinneringen.

EMDR is een zeer effectieve therapie gebleken, waarbij je soms maar een paar sessies nodig hebt om van je klachten af te komen. Wel kan het intensief voor je zijn en kan je moe zijn na een sessie.

Hypnose

Bij hypnose is het net zo belangrijk om te weten wat het wel is als wat het niet is.

Wat is het wel:

Hypnose is een vorm van geleidde aandacht. Je aandacht wordt geleid door een therapeut om op die manier je geest of brein te kunnen onderzoeken. Daarbij kan het heden onderzocht worden, dit gebeurt bijvoorbeeld bij angsten of stemmingsproblemen. Het verleden kan onderzocht worden (regressietherapie) om er achter te komen waar bijvoorbeeld angsten of stemmingsproblemen vandaan komen. Hypnose is voor veel meer te gebruiken je kan denken aan:

 • Pijnbeheersing
 • Slaapproblemen
 • Zelfvertrouwen, zelfbeeld, omgang met anderen
 • Prikkelbaar darmsyndroom (PDS)
 • Zelfbeeld
 • Beslissingen nemen
 • Trauma verwerking
 • En nog vele zaken meer

Wat is het niet:

Hypnose is geen toneelstuk en het is geen manier om mensen te dwingen om dingen tegen hun wil te gaan doen, zoals je misschien wel eens op tv hebt gezien. Hoewel hypnos het Griekse woord voor slaap is, is hypnose geen slaap. Tijdens een sessie ben je ook geheel wakker en altijd instaat om te reageren.

RELATIETHERAPIE

Nagenoeg iedere relatie kent perioden waarin, het moeilijk is om elkaar te blijven vinden in een relatie. Vaak lukt het om het zelf op te lossen maar soms is de verwijdering te groot en kan relatietherapie helpen. Relatietherapie kan helpen om weer dichter bij elkaar te komen.

Therapie is bedoeld om te begrijpen hoe de verwijdering ontstaan is, hoe het mogelijk is dat jullie elkaar niet meer begrijpen. Er worden geen schuldigen gezocht, maar door de problemen te doorgronde is het makkelijker om te zien wat je eigen aandeel is. Op deze manier kunnen problemen doorbroken worden.

Er kunnen veel redenen zijn om in therapie te gaan. Bijvoorbeeld als je relatie in een sleur terecht gekomen is, als er steeds ruzie is of als het niet meer lukt om naar elkaar te luisteren. Maar ook als er geen opwinding meer is of als één van jullie vreemd gegaan is, is het goed om in therapie te gaan

In therapie wordt gekeken naar de patronen die zijn ontstaan en hoe ze zijn ontstaan, er wordt gekeken naar wat jullie bindt en wat je uit elkaar drijft en er wordt gekeken naar andere factoren die van grote invloed zijn op jullie relatie. Dit samen met jullie wensen is uitstekend om de therapie mee te beginnen.

SYSTEEMTHERAPIE

In therapeutische zin is een systeem een groep mensen die bij elkaar horen. Je kan dan denken aan een gezin, maar ook aan een vriendengroep of aan collega’s. De mensen die bij de groep horen beïnvloeden elkaar en doorgaans is dat positief. Maar soms gaat het niet goed, mensen begrijpen elkaar niet meer en dan kan er ruzie of verwijdering ontstaan. Als je er zelf niet meer uitkomt kan systeemtherapie helpen. Systeemtherapie kijkt naar de mensen in de groep en naar de manier waarop ze met elkaar communiceren, de problemen zitten vaak in het samenspel en worden daar ook opgelost. Bij systeemtherapie gaat het dan ook nauwelijks om de mensen die in de groep zitten, maar het gaat vooral om de manier waarop ze elkaar kunnen vinden.

Mocht je vragen hebben of meer willen weten, neem dan gerust contact met ons op.